نصب تخصصی انواع پرده
روش وصل کردن پرده های کلاسیک و مدرن
در دنیای دکوراسیون؛ طراحی، تهیه و تولید لوازم اولیه قسمتی از کار می باشد. اما یکی از قسمت های مهم در شاخه پرده؛ نصب پرده است.

نصب پرده باید بسیار با ظرافت و دقت انجام شود تا خروجی کار مورد پسند طراح و صد البته کارفرمای محترم واقع شود.
همانطور که قبلا گفته شد نصب پرده بسیار مهم و حساس میباشد. باید بسیار ظریف و با دقت انجام شود تا خروجی کار بسیار زیبا و دلنشین به نظر بیاید.
اما در اینجا میخواهم توضیح مختصری در مورد روش نصب انواع پرده خدمتتان ارائه کنم.

دنیای مدلهای پرده بسیار متنوع و زیاد می باشند. که ما در دکوپرده به آنها بسیار اشاره کرده ایم. اما در ابتدا باید به روش نصب ریل پرده اشاره نمود. اینکه ریلهای پرده چه تعداد و مدلهایی هستند و هر کدام چه خاصیت و کاربردی دارد.
معرفی ریلها و ملزومات پرده و روشهای نصب آنها:
موارد بالا که نام برده شد این روزها بیشترین استفاده را در نصب پرده دارند. بنا به شرایط محل نصب پرده، مدل و درخواست مشتریان محترم یکی از آنها انتخاب میشود.
ریل ساده فلزی
ریلهای ساده فلزی که مسلما شما با آنها آشنایی دارید و در اکثر خانه ها یافت میشود. و یا میتوان گفت که در گذشته بیشترِ این ریلهای پرده مورد استفاده قرار می گرفتند، و میتوان از آنها در نصب پرده های قدیمی یاداور شد.

گیره ریل پرده ساده
در گذشته آنها دارای گیره هایی بودند که طرف چرخ دار آنها وارد ریل ساده می شد. طرفِ فلزی و چنگکی آن داخل یکی از پُل های پرده می رفت. یعنی شما ابتدا باید گیره ها را درون پُل نوارِ دوخته شده به پرده قرار می دادید. بعد در آخر گیره ها را که حالا به پرده نصب شده از سمت چرخ دار وارد ریلِ پرده می کردید.

و بعد در ابتدا و انتهای پرده یک عدد سربند قرار می دادید.

اما این روزها نصب پرده مقداری ساده تر شده به صورتی که شما دو عدد گیره جدا دارید، اولی برای ریل پرده و دومی برای خودِ پرده، گیره ریل پرده که یک سمت آن دارای دو عدد چرخ و سمت دیگر آن یک حلقه و یا سوراخ میباشد را از طرف چرخ دار وارد ریل پرده نموده به صورتیکه طرف سوراخدارِ آن به سمتِ پایین رها باشد.
گیره جدید ریل های ساده

حالا شما گیره پرده (یا همان هوکس) را که مخصوصِ پرده است و باید به نوار پرده نصب شود به پرده نصب میکنید. این گیره ها دو نوع پلاستیکی و فلزی دارند، که بنده پیشنهاد میکنم حتما از مدل فلزی آن استفاده کنید. و در آخر آنها را وارد سوراخ گیره هایی که درون ریل پرده قرار دادید یکی یکی و بدون هیچ فاصله ای قرار می دهید.

تعداد گیره در نوار – نصب پرده
به طور کلی تعداد گیره هایی که شما باید در هر نوار پرده نصب نمائید هر 10 سانتیمتر یک عدد هست. حال برای پرده های آستری(زیر پرده) که معمولا نیاز به چین دادن ندارند و یا پرده های چین خور فرقی نمیکند. پیشنهاد میکنم فاصله آن را بیشتر نکنید زیرا برای مکانهایی که دارای آرک پرده یا کتیبه نمی باشند نمای پرده کمی زشت میشود.
درواقع تعداد گیره در هر ریلِ پرده اینگونه محاسبه می شود: عرض ریل تقسیم بر 10 می شود. به عنوان مثال در یک میل پرده ی یک متری باید 10 عدد، دو متری 20 عدد، سه متری 30عدد و… باشد. حالا اگر سه یا چهار عدد گیره اضافه تر هم بریزید اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
تعداد پایه برای نصب پرده
نصب پایه ی ریلِ پرده ساده
ریل های ساده دارای پایه هایی هستند که از یک سمت وارد ریل می شوند. و از سمت دیگر که دارای سوراخ است به محل نصبِ پرده، متصل می شوند.
تعداد پایه معمولا بستگی به اندازه ی ریل و همچنین استقامت سقف دارد. در شرایط نرمال تا عرض 1.80 یا دو متر دو پایه کفایت می کند.

برای عرض سه متر تا چهار متر سه پایه نیز کافیست. برای عرض چهار متر تا پنج متر چهار پایه یا پنج پایه کافی می باشد. البته همه اینها بستگی به استقامت سقف دارد.در صورت نامساعد بودن سقف ها حتما از تعداد پایه بیشتر و همچنین از رولپلاک های مناسب هر سقف باید استفاده کرد.

نصب میل پرده پلاستیکی یا UPVC
این مدل ریلها نصبشان تقریبا مانند ریلهای فلزی ساده می باشند. تعداد گیره و در اکثر مدل ها حتی نوع گیره های آنها برای ریل های ساده هیچ فرقی نمی کند.
نصب پایه های ریل پلاستیکی پرده
پایه های این مدل ریل ها دو گونه می باشد. یک مانند ریل های ساده اما بزرگتر و دو پایه های کشویی که دارای یک سوراخ می باشند. درون شیار بالای این ریل ها قرار می گیرند که به دلیل پلاستیکی بودن این پایه ها به نسبت پایه های نوع قبلی(فلزی) تعداد بیشتری را مصرف نمائید.

یکی از مزیت های این ریل های پلاستیکی نرمی و روانی آنها در هنگام جابجایی پرده می باشد و معمولاً پرده در هنگام جابجایی گیر نمی کند. و دیگر مزیت این مدل ریل قابلیت خم شدگی آنها میباشد. به طوریکه برای پنجره هایی که کمی گرد هستند و یا انحنای کمی دارند؛ این ریلها بهترین گزینه برای انتخاب میباشند. و اما برای پنجره هایی که انحنای زیادی دارند در ادامه این مقاله توضیح خواهم داد.
نصب ریل پرده پلاستیکی مناسب مناطق مرطوب نیز می باشد.
اما همانطور که از نامش پیداست، پلاستیکی است. در هنگام نصب باید مراقب بود تا باعث شکستگی آن نشوید و این میتواند تنها عیب این ریل های پرده باشد.
ریل اتومات
نصب میل پرده گریبر | یا SKY
میل پرده گریبر یا همان ریل سوپر و یا بعضی نیز آمریکایی می گویند یکی دیگر از ریل های پُر مصرف پرده می باشد.

در ابتدا توضیحی در مورد ریل های گریبر و یا آمریکایی بدهم. این ریلها اگر اصلی و اورجینال باشند در واقع آمریکایی نیستند و تایوانی هستند. به اشتباه از قدیم به آنها ریل های آمریکایی گفته می شود. اما نسخه های تایوانی آنها بسیار عالی و با کیفیت و به جرأت میتوان گفت بدون رقیب هستند. در واقع اینها ابتدا در امریکا ساخته و مورد استفاده قرار می گرفتند که این باعث شده این نام بر روی این مدل ریل ها بماند.
خوشبختانه یا متأسفانه نسخه های فیک آنها نیز این روزها مشاهده می شود. از لحاظ ظاهر بسیار شبیه به همان نسخه تایوانیست در حدی که حتی بعضی از پرده فروشان قادر به تشخیص تفاوت این دو از هم نیستند(البته از لحاظ ظاهر).
اما از لحاظ کاربرد و جنس، به هیچ عنوان شبیه به نمونه تایوانی خود نیست. آنها دارای قطعات بسیار ضعیف و شکننده (از قبیل طناب، گیره، پایه های سقفی ، پایه نصب طناب به دیوار و چرخ روهم آور ضعیف) میباشند.
بگذریم؛ اما روش نصب ریل گریبر. ریل های گریبر زمانیکه به شما فروخته میشوند دوتکه هستند. دارای 2عدد روهم آور میباشند. یک عدد روهم آور فلزی در قسمت راست و دیگری در سمت چپ.

توجه داشته باشید شیار ریل گریبر زمانیکه نصب می شود باید به سمت دیوار یا پنجره باشد. شیار ریل را همانطور که روی زمین است به سمت پنجره قرار دهید می بینید که طناب اضافه به صورت پیش فرض در سمت راست قرار دارد.
این برای زمانیست که شما می خواهید پرده به سمت راست جمع شود. همانطور که گفتیم ریل ها دوتیکه هستند. شما برای یکسره کردن آنها ابتدا باید روهم آور پلاستیکی سمت چپ و گیره های مخصوص آن را خارج کنید. برای این کار درپوش ریل در قسمت چپ را بچرخانید تا باز شود و آنها را خارج کنید و بعد در پوش را مثل اول ببندید.
درپوش یا سربند ریل گریبر در نصب پرده

حال ریل یک طرفه به سمت راست است.
اما اگر بخواهید ریل یک طرفه به سمت چپ شود چه باید کرد؟
فقط روهم آور پلاستیکی را درآورید و گیره های پشتِ رو هم آورِ اصلی (فلزی) را خارج کنید و طناب را از درپوش سمت چپ آرام آرام بکشید تا به جای سمت راست از قسمت سمت چپ خارج شود.
این ریلها همانطور که در عکس ملاحظه میفرمایید دارای پایه های سقفی می باشند،

یک سوراخ بزرگ در مرکز این پایه قرار دارد. شما باید محل مورد نظر خود را روی سقف سوراخ نمایید. رولپلاک خود را وارد کنید و پیچ مخصص رولپلاک را از سوراخ وسط این پایه به سقف ببندید.

و یک شیار دارد که باید ریل را درون پایه قرار دهید. با یک دوسو آن شیار را بچرخانید تا ریل درون پایه قفل شود.
تعداد پایه برای نصب ریل گریبر پرده
از لحاظ تعداد پایه هم هیچ تفاوتی با قسمت ریل ساده که در مورد تعداد پایه ها توضیح دادم ندارد.
نصب پایه جک (نصب پایه ی طناب)
و حالا میماند قسمت نصب پایه نخ ریل به دیوار، اندازه این طناب ها معمولا تا زمین حدود 3 متر میباشد. اگر پرده بلند است (یعنی پرده تا زمین می آید) شما باید ابتدا ببینید که نخ تا چقدر نزدیک زمین می شود؛ اگر روی زمین افتاده، قاعدتا حدود 20 سانتیمتر از زمین بالاتر بیایید و در راستای ابتدای ریل آن پایه را به دیوار نصب نمایید و نخ را از درون قرقره مخصوص پرده رد کنید. و اگر پرده کوتاه است، (مثلا ارتفاع پرده شما 180 سانتیمتر است.) در ارتفاع 175سانتیمتری از ریل تا زمین پایه را نصب نمایید.
اگر نخ اضافه است باید از بالا یعنی از قسمت رو هم آور ریل (قسمتی که باعث حرکت پرده می شود) هر دو نخ را همزمان با هم بکشید تا طناب از ریل تا پایهای که در نزدیکی زمین نصب شده صاف و کشیده شود، همانجا نخ را گره بزنید.
این ریلها کشویی میباشند در قسمت معرفی ریل گریبر سایز دقیق این ریلها را به شما معرفی کرده ایم. اما زمانیکه می خواهید برای نصب پرده از ریل گریبر استفاده کنید اگر اندازه عرض پنجره را به فروشنده پرده بدهید به شما ریل مخصوص با سایز مناسب پنجره تان را میدهد.
نصب ریل گریبر برای پرده دو تکه
به گیره ها دست نزنید به همان صورت که هستند به اندازه دلخواه ریل را باز کرده و به سقف نصب نمائید بعد از نصب پایه طناب ریل به دیوار نزدیک زمین یکی از نخها را بکشید تا رو هم آورها به جمعترین حالت خود به کناره ها بیایند. نخی که از داخل روهم آور پلاستیکی رد شده است را با نوک ناخن خود گرفته و به آن حلقه پلاستیکی کوچی که در وسط رو هم آور است بیاندازید تا آن در آنجا قفل شود و حالا بروید روی روهم آور اصلی (فلزی) یکی از نخها را بکشید تا نخ سفت شود، حالا گره بزنید و اضافه را برش دهید یا جمع کنید.
نصب انواع پرده بر روی ریل گریبر
حال زمان نصب پرده بر روی ریل گریبر می باشد، دو گیره هوکس اول را بر روی رو هم آورِ فلزی بیندازید و بقیهی گیره هوکس ها را روی ادامه گیره های پلاستیکی ریلِ گریبر نصب کنید.
توجه داشته باشید هیچ کدام از گیره های پلاستیکی ریل اتومات را خالی نگذارید زیرا ممکن است بعدا پرده گیر کند و عقب و جلو نشود و یا حتی باعث شکستن گیره های دیگر شود و یا حتی به مرور زمان باعث پارگی طناب شوند.

زمانیکه تمام گیرههای پرده را به خودِ ریل نصب نمودید اگر گیره ای اضافه ماند گیره های اضافه ی ریل را در بیاورید.
برای خارجکردن گیرههای ریل گریبر در ابتدای ریل از پشت، یک عدد اهرم وجود دارد آن اهرم را باز کنید و گیرهها را از آن قسمت خارج نمائید.
نصب ریل ساده پرده اتومات شده به صورت دستی
به طور کلی نصب این ریل ها اگر اتومات شده اند هیچ فرقی با ریل های ساده ندارند مگر در قسمت پایه طناب که به دیوار نصب میشوند، آنها هم مانند پایه طناب ریلهای گریبر به دیوار با همان دستورالعملی که خدمتتان عرض کردم قابل نصب میباشد.
برای اتومات کردن ریلهای ساده در قسمت آموزش پرده توضیحات کامل را داده ام.
اما به هیچ عنوان این روش را پیشنهاد نمیکنم، زیرا طبق تجربه ی ما اکثر افرادی که از این مدلها استفاده کرده اند ناراضی بوده اند زیرا ریلهای اتومات شده ی دستی همیشه گیر میکنند تا جایی که بعضی از افراد قیدِ استفاده (عقب و جلو کردن) پرده ی منزل خود را میزنند.
نصب پرده پانچی

نصب این مدل آنگونه که در تبلیغات بعضی از پیجها در اینستاگرام می بینیم هم ساده نیست و طوری نیست که نیاز به ابزاری نداشته باشید.
این مدل ریلها به دو گونه نصب میشوند:
چگونه پرده را به دیوار نصب کنیم؟
پایه های دیواری همانطور که داخل عکس ملاحظه می فرمایید پایه های اِل (L) می باشند که در یک قسمت دارای سه عدد سوراخ به صورت مثلثی می باشند و در قسمتی دیگر دارای یک شیار می باشد. که در قسمت شیار دار یک پایه قاشقی به آن پیچ و مهره می شود که این قسمت قاشقی در هر دو نوع دیواری و سقفی مشترک است.

برای پرده های که تا زمین میآیند، پرده خود را از بالای بالا (یعنی از قسمت بالای پانچ) تا پایینِ پرده متر زده و هر اندازه ای که بود بر روی دیوار علامت بزنید و از قسمت سه سوراخ پایه آن را به دیوار متصل نمایید. یعنی اگر ارتفاع پرده 280 سانتیمتر بود شما دقیقا همان 280سانتیمتر از زمین بالا بیایید و پایه را نصب نمایید. اینگونه زمانی که پرده نصب میشود پرده ی نصب شده حدودا 2 سانتیمتر با زمین فاصله پیدا میکند و این کاملا استاندارد است.

توجه داشته باشید اگر پرده دو تیکه است می توانید پایه ها را 10 سانتیمتر داخل ریل به دیوار بزنید. یعنی اگر قبل از سوراخ کردن دیوار ریل را به صورت دستی در وسط پنجره قرار می دهید به طوریکه پرده از هر دو طرف چپ و راست مساوی رو دیوار بیاید و پایه را 10 سانتیمتر داخل تر بزنید.
البته این برای پرده های دو تیکه می باشد که می خواهید از وسط پرده را باز و بسته نمایید.
اما برای پرده های یکسره که میخواهید پرده را از یک طرف باز کنید باید از قسمتی که میخواهید پرده را عقب و جلو نمایید پایه را دقیقا لبه ی ریل نصب نمایید زیرا اگر پایه را داخلتر نصب کنید پرده فقط تا ابتدای پایه حرکت میکند.
اگر هم میخواهید از دو طرف عقب و جلو نمایید که باید هر دو پایه را از لبه ریل نصب نمایید.
پیشنهاد ما این است که برای ریلهای با عرض بالای 250سانتیمتر یا پرده های سنگین، حتما پرده را دو تکه سفارش دهید زیرا برای این عرض پرده ها باید سه عدد پایه نصب شود (دو تا در کناره ها و یکی هم در وسط) که آن پایه ی وسطی نمیگذارد پرده از آن قسمت عقب تر برود.
پرده های سقفی
اما برای نصب پرده ی پانچی سقفی، یک عدد پایه دارد که به آن اصطلاحاً پایه ضِد (Z) می گویند.
پایه سقفی یا پایه Z برای نصب پرده ی ریل های پانچی

اما برای نصب پرده ی پانچی سقفی، یک عدد پایه دارد که به آن اصطلاحاً پایه ضِد (Z) می گویند.
پایه قاشقی ریلِ پرده پانچی

و بقیه ی دستورالعمل نصب پرده در قسمت دیواری نیز برای سقفی هم صدق میکند.
لطفا در جاهایی که آرک دارید و میخواهید پرده را درون آرک نصب کنید از ریل پانچی استفاده نکنید زیرا اولاً ممکن است به خاطر فضای کم جابجایی پرده به مشکل بخورید و یا باعث ایست بدِ پرده شود و دوماً از مدل پانچی استفاده میشود برای زیبایی ریل و حلقه های پانچ شدهی آن، زمانیکه شما آن را درون آرک یا کتیبه نصب کنید یعنی زیبایی آن را مخفی نمودهاید و این هیچ توجیهی برای استفاده کردن ندارد.
ریل چوبی یا فلزی
اما ریلهای پانچی که در بالا گفته شد به طور کلی از دو نوع چوبی و فلزی استفاده می شوند. که فقط برای مدلهای پانچی قابل استفاده نیستند، از آنها میتوان برای پرده هایی که در مدلهای سادهی چین خور و یا پلیسه شده نیز استفاده کرد. با این تفاوت که باید درون همان ریلهای پانچی، چه چوبی یا فلزی حلقه ریخت و پرده را به آنها متصل کرد.
تعداد حلقه های این ریل های پرده نیز همانطور که در قسمت نصب ریل ساده پرده توضیح دادم هر 10سانتیمتر یک حلقه باید درون ریل قرار داد. به پایین این حلقه های چوبی و یا فلزی یک عدد گیره فلزی (پیچ خروسکی) پیچ شده است که گیره های فلزی (همان گیره های هوک یا هوکس را که به پرده زده اید) را باید از درون آنها رد نمایید.
ریل برقی
نصب ریل برقی نیز دارای قواعد خاص خود می باشد. اما از آنجاییکه تنوع این مدل ریلها بسیار زیاد است در نتیجه دارای پایه های مخصوص خود میباشند. اما به طور کلی مانند ریل گریبر دارای پایه ای جدا می باشند که ابتدا آنها را باید به سقف نصب نمایید و بعد ریل را به پایه ها متصل کنید.
اندازه گیری ریل برقی automatic curtain
در زمان اندازه گیری ریل برقی حتما توجه نمایید اگر می خوایید ریل تا دیوار به دیوار نصب شود (یعنی از دیوار سمت راست تا دیوار سمت چپ پنجره نصب شود) اول از همه نردبان بگذارید و از بالا عرض پرده را بدست بیاورید و بعد برای اطمینان عرضی که به دست آوردید هر چقدر که بود 5 سانتیمتر کمتر سفارش دهید، ما حتی پیشنهاد می کنیم برای پنجره های بزرگ 10 سانتیمتر کمتر گرفته شود. زیرا این ریل ها برای اندازه مخصوص شما ساخته می شوند. هر چند که می توان آنها را کوچک کرد، اما کوچک کردن آنها بسیار برای افراد مبتدی بسیار دشوار بوده و باید هزینه زیادی را بابت کوچک کردن به شرکتی که ریل را از آن خریداری کرده اید پرداخت کنید. حال مشکلات و هزینه های رفت و آمد به کنار.
اما در مورد ریل های برقی کنار رو که موتور آن جداگانه نصب میشوند حتما توجه کنید که ابتدا ریل را بر روی سقف نصب نمایید و در آخر موتور را به ریل متصل نمایید.
قبل از شروع کار مطمئن شوید سیمهای برقی که برای ریل برقی درون آرک تعبیه شده لخت نباشند زیرا لخت بودن سیم بسیار می تواند خطرناک باشد. حتما سیم را بپوشانید و بعد شروع به کار نمائید.
اما تنظیم کردن این ریلها بسیار متفاوت هستند و از آنجایی که تنوع این ریل ها زیاد است تنوع تنظیم کردنِ آنها نیز بسیار زیاد است، که پیشنهاد می کنم حتما برای تنظیم این ریلهای برقی از نصاب متخصص پرده استفاده نمائید. و از شرکت تولید کننده بخواهید موتور را تنظیم شده خدمتتان ارائه نماید. که معمولا این کار را چون عرض و ارتفاع پنجره ها متفاوت است به صورت پیشفرض انجام نمی دهند.
اما در مورد ریلهای بالا رو اگر محل استپ پرده را مشخص کنید تا حدودی قبل از نصب قابل تنظیم میباشد.
ریل پشت دری | اجرای پرده پشت دری
پرده های پشت دری از پرده های قدیمی می باشند که طرفداران خاص خود را دارند. ریل این مدل پرده ها به یکی شکل می باشد.

آنها دارای دو عدد لوله با عرضهای متفاوت که معمولا هم کشویی هستند، اما سایزبندی میباشند یعنی در سایزهای مختلف دارای حداقل و حداکثر اندازه هستند.
و هر لوله دارای دو عدد پایه است که در دو طرف آن نصب و به درب یا پنجره متصل میشود. این مدل پرده ها را تاج دار می دوزند که بعد از چین خوردن بسیار زیبا میشوند.

شما باید ارتفاع دوخته شده بدست بیاورید و پایه ها را در دو طرف درب یا پنجره از قسمت بالا نصب نمایید. یکی از لولهها را از شیار دومی قسمت بالای پرده رد کرده و دو سر لوله را درون پایه ها قرار دهید پرده را رها کنید، حال لوله دومی را از پایین از شیار دومی رد کرد و پرده را کمی بکِشید و در راستای پایه های بالا، محل پایه های پایین را علامت زده و پایه را ببندید و بعد دو سر لوله را همانند بالا به درون پایه ها نصب نمایید.
حال کمی چینِ پرده را با دست منظم نمائید و اگر پرده پشت دری دارای کمر پرده یا کمر پاپیون میباشد آن را در قسمت وسطِ پرده ببندید.
حتما از فروشنده بخواهید به کمرپرده یا کمر پاپیونتان را چسب نرم و زبر بدوزد، زیرا باز و بسته کردن آنها بسیار راحت تر است و از پشت نمای زیباتری می دهد.
پیشنهاد:
ریلهای پرده پشت دری دارای یک نوع طلایی حلبی میباشند که بسیار سُست و شکننده هستند. پیشنهاد ما این است که از این مدل ریلها استفاده نکنید چرا که به زودی میشکنند و همچنین پایههای بسیار ضعیفی دارند. حتما از ریلهای کروم یا فلزی محکم استفاده کنید؛ تفاوت قیمتشان هم آنچنان زیاد نمیباشد. اما با دوامتر و زیباتر می باشند.
ریل رومن | بالارو یا رومنس
چگونه پرده های رومن پله ای را نصب نمائیم؟

نصب ریل رومن و نصب رومن یک مقدار دشوارتر به نسبت پرده های دیگر می باشد. ریل های رومن نیز انواع مختلفی دارد اما ما در اینجا به معرفی یک نوع از ریل های رومن که بسیار در بازار پیدا می شود و اکثر پرده فروشان از این مدل ریل ها استفاده می کنند می پردازیم.
این مدل ریل های رومن از یک کانال تشکیل شده که تمامی اجزا از قبیل گیربکس قرقرهها میله تکان دهنده اجزا (شش ضلع یا چهار ضلع می باشد) درون آن قرار دارد.
به همراه هر ریل رومن حداقل 5عدد میله و یک عدد وزنه که اینها به خود پارچه باید متصل شوند.
در گذشته ریلهای دیگری بودند که اصطلاحاً همکاران ما به آنها ریلهای ماکارهای میگفتند نصب آنها برای افراد تازه کار بسیار دشوار و اذیت کننده بود و همچنین کیفیت خوبی نداشت، ما در دکوپرده به هیچ عنوان به مشتریانمان این ریلها را پیشنهاد نکرده و نمیکنیم. زیرا آن ریلها بعد از مدتی باعث کجشدن رومن میشدند و همیشه مشتریان محترم دردسرِ تنظیم کردنِ آنها را داشتند و معمولاً هم موفق نمیشدند. این ریلها نیز مانند ریلهای بالایی دارای گیربکس و قرقره هستند اما ضعیف و شکننده و از آنجایی که این لوازم داخل کانال تعبیه نمیشوند خیلی شکننده میباشند.

در پشت رومن ها نوارهایی دوخته می شود که میله هایی که در بالا ذکر کردم از درون آنها رد می شوند. این نوارها دو نوع دارند. یعنی دو نوع نوار هست که زیاد استفاده می شود.

به دسته اول که بیشترین طرفدار را دارد نوارهای رومن حلقه دار یا نوار رُفلِت حلقه دار گفته می شود. که زمان دوخت رومن خیاط نوار ها را طوری می دوزد که به صورت دقیق یک اندازه در هر ردیف قرار بگیرد.
نوارهای دیگر، نوار لیفه دار هستند که برخلاف نوارهای حلقه دار فقط یک ردیف دوخت برای نصب نوار به پرده استفاده می شود. از این لحاظ زیبایی بیشتر دارد و دوختِ کمتر. اما از لحاظ ایست بهترِ پرده، نوار های حلقه دار بهتر می باشند.

ببینید در این رومن ها معمولا پنج عدد جای میله دوخته می شود که با اندازه های مختلف و خاص از بالا تا پایین تقسیم می شوند. اندازه ها به شکلی هستند که اگر شما پرده را بکشید پرده به صورت پله ای جمع می شود.
حال در هر ردیف این نوار ها به عنوان مثال خیاط اگر حلقه اول را 10 سانتیمتر از لبه رومن فاصله بدهد تمامی حلقه ها از بالا تا پایین به صورت مساوی زیر هم قرار می گیرد. و این زیر هم قرار گرفتن حلقه ها بسیار مهم در صاف بالا و پایین شدن پرده است.
همانطور که گفتم یک عدد وزنه هم دارد که خیاط در زمان دوخت رومن قسمت پایین را یک پادوزی دقیقِ پنج سانتیمتری می دوزد و نصاب پرده در زمان نصب رومن وزنه را از داخل این پادوزی پنج سانتی عبور می دهد.
کاربرد این پنج میله و وزنه در واقع صاف و شکیل نگه داشتن پرده می باشد.
پایه های این مدل ریلها دارای دو جای سوراخ برای رولپلاک کردن هستند. اگر رومن به تنهایی روی پنجره نصب میکنید پنج سانتیمتر از دیوار فاصله دهید و پایه را نصب نمایید. این پایهها همانطور که مشاهده میفرمایید اهرمی هستند یعنی وقتی شما پایهها را نصب کردید ریل را درون آن قرار می دهید و اهرم را می چرخانید تا پایه به خوبی ریل را درون خود قفل نماید.
نخهایی که از ریل آویزان هستند را از بالای پارچه به صورت مساوی از سمت راست اولین حلقهها را تا پایین نخ کنید و بد از حلقه آخر آن را در یک قسمت دقیق گره بزنید. بعد نوار چسب مادگی که به پرده دوخته شده است را به چسب زبرِی که به خود ریل هست بچسبانید و حالا میتوانید از پرده رومن خود استفاده نمائید.
ریل تیر آهنی
همانطور که قبلا هم عرض کردم بعضی پنجره ها گرد و یا دارای انحنا می باشند، که برای آنها نیز ریل های خاصی طراحی شده است. یکی از ریل های بسیار مرسوم در صنعت پرده ریل تیرآهنی می باشد.
از این مدل ریل ها برای پنجره با هر مقدار انحنائی میتوان استفاده کرد. این ریل ها بسیار مرسوم بوده و دارای مزایا و معایب خاص خود نیز می باشد.
مهمترین مزیت ریل تیرآهنی قابلیت خم شدگی زیاد آن است.
و مهترین عیب آن قدرت کمِ آن برای نگهداری پرده های سنگین مانند مخمل های آستر کشی شده، یا پرده هایی با ارتفاع زیاد است.
اما طرفداران خاص خود را دارد و بسیار زیاد استفاده می شود. و البته که توصیه ما این است برای فضاهایی با انحنای کم حتما از ریل های upvc استفاده کنید.
ریل های تیرآهنی دارای دو نوع پایه می باشند:
- دکمه ای
- ساده
پایه های دکمه ای نصبی راحت دارند. اول پایه را در جای مخصوص به سقف نصب می نمائید و ریل با دکمه ای که دارد درون آن قرار میدهید. که متاسفانه قدرت نگداری این پایه ها بسیار کم می باشد.
اما پایه های ساده کمی نصبشان دشوارتر است؛ اما بسیار مقاوم هستند. ابتدا سوراخ را در سقف ایجاد نموده و رولپلاک را درون سقف گذاشته، بعد به تعداد سوراخهایی که در سقف ایجاد کردهاید پایه درون ریل قرار میدهید و ترجیحا از وسط ریل شروع به نصب و پیچ کردن پایه ها به سقف شوید.
ریل های تیرآهنی دارای سربند و گیره های مخصوص خود میباشند ابتدا گیرهها را همانطور که قبلا گفتم هر 10سانتیمتر یک عدد گیره درون ریل قرار دهید و بعد سربندها را در ابتدا و انتهای ریل بگذارید.
حال میتوانید پرده را که به آن گیره هوکس زده اید را به ریل نصب نمائید.
نصب و اندازه گیری زبرا | شید

اندازه گیری زبرا
اندازه گیری زبرا یا شید و رومن بسیار مهم است. زیرا اگر کوچکترین اشتباهی رخ دهد معمولا نمی شود کاری انجام داد، علی الخصوص اگر اندازه ای که گرفته باشید کوچک باشد. در واقع زبرا ها و شید ها را می توان کوچک کرد اما به هیچ عنوان نمی توان بزرگ نمود.
پس حتما زمان اندازه گیری نردبان گذاشته و از بالا یعنی دقیقا از آنجایی که پرده به سقف پیچ می شود عرض را اندازه بگیرید و به این موضوع دقت کنید که چیزی مانند گچبری، تاج کابینت یا کمد و غیره مزاحم نباشد. اگر مثلا در آشپزخانه دو طرف پنجره دارای تاج کابینت بود از ابتدای تاج سمت راست تا ابتدای تاج سمت چپ اندازه بگیرید.
برای اندازه گیری ارتفاع زبرا و شید اگر میخواهید کوتاه باشد از سقف تا 10سانتیمتر پایین پنجره را اندازه بگیرید و اگر میخواهید تا زمین باشد اندازه تا زمین را بگیرید.
و در زمان اندازه گیری و یا سفارش دادن این مدل پرده ها بنا به درخواست و نیازتان جهت زنجیر پرده قابل تغییر به راست یا چپ میباشد. این را حتما در زمان سفارش و یا اندازهگیری مد نظر قرار دهید.
اگر هم که میبینید سقف سست است و نمیتواند پرده را نگهدارد و یا بنا به هر دلیل دیگری اگر میخواهید پرده به دیوار بخورد در زمان سفارش به دیواری بودن پرده تأکید نمائید تا فروشنده پایه دیواری نیز خدمتتان ارائه دهد.
پیشنهاد دکوپرده این است اگر میخواهید پرده را به پرده فروش سفارش دهید راحتترین و امنترین راه این است که همان شرکت و یا مغازه پرده فروش شخصی را برای اندازه گیری خدمتتان اعزام نماید.
نصب زبرا | نصب شید
در نصب دیواری زبرا ابتدا پایه دیواری مخصوص زبرا را به دیوار نصب نمائید. دقیقا روش نصب پایه دیواری را در قسمت نصب پرده پانچی توضیح داده ام. بعد از نصب اگر پایه دیواری از پایه های معمولی یعنی همانهایی بود که برای نصب ریل پانچی استفاده می شود بعد از نصب آن پایه سقفی زبرا و یا شید را به آن پیچ و مُهره نمائید.

اما اگر پایه دیواری مخصوص خود زبرا و شید بود همانطور که در عکس مشاهده می کنید یک ضلع پایه که به دیوار نصب می شود و ضلع دیگر آن دارای یک برآمدگی نیم سانتی می باشد باید پایه سقفی زبرا را درون آن قرار داده و نیم دور بچرخانید پایه محکم شده و آماده ی نصب زبرا بر روی آن می شود.


بعد از اتمام نصبِ پایه، حالا نوبت به نصب زبرا برای روی پایه می شود. ابتدا پرده ها بالا آورده و دقیقا در وسط پنجره نگه دارید و در بالای مکانیزم زبرا دو عدد شیار یکی در عقب و دیگری در جلوی قاب در قسمت بالا جایی که به سقف نصب می شود قرار دارد.
ابتدا شیار عقبی را در پشت پایه قرار دهید و سپس شیار جلویی را با کفِ دست محکم فشار دهید و یک صدای تَق می شنوید و این یعنی پرده بر روی پایه نصب شده است.
کرکره چوبی | کرکره فلزی
ابتدا در مورد اندازه گیری این مدل پرده ها باید خدمتتان عرض کنم که هیچ تفاوتی با زبرا و شید یبا رومن های پله ای ندارد.
در مورد این پرده ها همچون زبرا باید در اندازه گیری عرض دقت ویژه نمود.
و علیرغم اندازه گیری زبرا و شید در این مدل باید ارتفاع را نیز دقیق محاسبه کرد.

کرکره چوبی و کرکره فلزی دارای یک عدد نخ برای بالا و پایین کردن پرده و یک عدد چوب برای سایه روشن کرده میباشد. طناب که به پرده نصب است اما باتوم یا چوب را راحت ترید که وقتی پرده را نصب نمودید آن را روی چنگک مخصوص خود نصب نمائید.

وقتی از بالای پرده داخل کانال را مشاهده کنید می بینید که دارای قطعات زیادی میباشد. و در هر فاصله حدودا 40سانتیمتری یک قرقرهای قرار دارد زمانیکه میخواهید در سقف علامت بزنید باید پرده را بالا برده به سقف بچسبانید و در جاهایی که این قرقرهها نیستند به سقف برای نصب پایه علامت بزنید.
بعد از علامت با دریل سوراخ زده و پایهها را به سقف رولپلاک نمائید این پایه ها معمولا و در اکثر مواقع شبیه به پایههای رومن هستند که دارای اهرم میباشند یعنی باید پرده را درون آن قرار داده و بعد اهرم را بچرخانید تا پرده درون پایه قفل شود.
البته مدلهای دیگری نیز وجود دارد که آنها کمی متفاوت هستند آنها به دو طرف ریل نصب شده و به سقف رولپلاک میشوند که این مدل خیلی کمتر از نمونه قبلی میباشد.
نصب قاب | نصب کتیبه در نصب پرده
بعضی از خانه ها دارای آرک یا همان فضای نصب پرده نمی باشند. در این صورت اگر شما پرده را نصب نمایید وقتی که پرده را کنار میزنید ریلهای پرده دیده میشوند و این نمای خوبی نیست. و باید راهی برای پوشاندن آن پیدا کرد.
یکی از راهها استفاده از ریلهای تزیینی مانند ریلهای پانچی میباشد. که خب این ریلها مناسب همه مکانها و یا همه مدلها نیستند.
راه دیگر استفاده از کتیبه یا قاب چوبی می باشد. که این روزها خوشبختانه شاهد تنوع بسیار زیاد آن هستیم که این می تواند زیبایی زیادی به منزل شما هدیه دهد. اما از آنجایی که اکثر این کتیبه ها یا قاب های با کیفیت از چوب و یا MDF می باشند دارای وزن زیادی نیز هستند، پس باید در نصب آنها بسیار دقت نمود که مبادا خدایی نکرده سقوط کند و باعث آسیب شود.
پیشنهاد می کنیم از تعداد پایه های بیشتری استفاده کنید. مثلا برای پنجره های 3 متری حداقل از سه پایه استفاده کنید و اگر کناره های حالت L (یا همان بغل برگشت) ندارد علاوه بر پایه هایی که به سقف زدید از دو طرف هم کتیبه را به دیوار محک نمائید.
نصب زبرا | نصب شید
ابتدا پایه گونیا یا همان پایه های دیواری ریل های پانچی را در قسمت سه سوراخ از قسمت پشت و بالای کتیبه پیچ نمائید نردبان گذاشته بر روی سقف از سمت دیوار 20سانتیمتر به سمت جلو بروید و علامت بزنید. در کل پنجره تعدادی با این اندازه علامت زده و بعد با کمک شخص دیگر کتیبه ای که پایه ها به آن متصل شده است را بالا برده و آن را در کل مسیر علامت ها رو آنها قرار دهید حال با مداد یا یک میخ یا دوسو از درون شیار پایه یک علامت به سقف بزنید، کتیبه را پایین آورده دقیقا در جای علامت ها سقف را سوراخ و رولپلاک نموده و بعد کتیبه را در آنجا پیچ نمائید.
توجه کنید نصب کتیبه را به دلیل سنگینی آن شوخی نگیرید و حتما اگر سقفتان کاذب می باشد از پیچ پروانه ای استفاده کنید. یا اگر شخصی دیگر به منزلتان اعزام شده است ایشان را به این موضوع تذکر دهید. زیرا خطرات ناشی از سهل انگاری در این زمینه شما را تهدید می کند، نه شخصِ دیگری.
شما یک فضای بیست سانتیمتری برای نصب ریل ها دارید.
نصب زبرا | نصب شید
بعد از آنکه محل دقیق پایه دیواری را با اندازه گیری ارتفاع پرده بر روی دیوار مشخص کردید. (که توضیحات آن را در قسمت روش نصب پرده دیواری داده ام.) ابتدا پایه گونیا با سایز انتخابی خودتان (5 یا 10 یا 20 سانتیمتری) از لحاظ تعداد بنا به نیاز به دیوار پیچ و رولپلاک نمائید.
کتیبه را با کمک شخصی دیگر بالا برده و مقابل پایه ها قرار دهید و دقیقا همان نقطه نوک پایه را علامت بزنید. حال کتیبه را پایین آورده و در محل علامت ها پایه ها را از قسمت سه سوراخ به کتیبه پیچ نمائید.
توجه نمائید پیچ هایی که برای نصب پایه به کتیبه انتخاب می کنید حتما پیچ MDF باشند و پبچ مناسب اندازه ضخامت کتیبه تهیه نمائید که مبادا پیچ از ان طرف کتیبه بیرون بزند.
بعد کتیبه که حالا به آن پایه نصب شده را دوباره با کمک شخصی دیگر به پایههایی که از قبل به دیوار زده بودید پیچ و مُهره نمائید.
در مدل دیواری، همانطور که در مدل سقفی عرض کردم اگر کتیبه بغل برگشت ندارد یعنی از دیوار راست تا دیوار چپ وصل می شود حتما با استفاده از دو عدد پایه گونیا کتیبه را به دیوارهای بغل نیز متصل نمائید تا از خم شدن کتیبه و یا خدایی نکرده افتادن آن جلوگیری نماید.
روش نصب انواع دکوری و والان

نصب پرده های دکوری اصول خاص خود را دارد. معمولا از پرده های دکوری اگر پنجره کوچک باشد برای یک طرف اگر بزرگ باشد برای دو طرف و یا اگر خیلی بزرگ باشد دو طرف و یک عدد نیز در وسط استفاده می شود.

معمولا برای پرده های دکوری بیشتر از جنس مخمل استفاده میشود. و بعد جنس های کتان، ابریشم، ژاکارد، ساتن و حتی حریر و تور نیز میتوانند به عنوان دکوری استفاده شوند.

اگر عرض دکوری دوخته شده ی شما 150 سانتیمتری باشد آن را میتوانید تا حدود 70 یا 80 سانتیمتر چین دهید. اگر پرده 3متری باشد میتوانید تا عرض 120 یا 130 سانتیمتر (بنا به سلیقه خود) چین دهید.
برای نصب این مدل پرده ها شما نیاز به ریلهای خاصی ندارید. ریل ساده بهترین گزینه برای نصب دکوری میباشد چرا که شما نیازی به عقب و جلو کردن پرده ندارید و استحکام ریل برایتان مهمتر است.
محل نصب ریل دکور پرده
ریل ساده را در جلوی تمام پرده ها نصب نمایید و پرده ی چین خورده را درون گیره های ریل ساده نصب کنید.
مقدار مصرفی پرده دکوری
همانطور که در قسمت پرده دکوری سایت دکوپرده توضیح داده ام پرده دکوری باید 70 سانت تا یک متر بیشتر از ارتفاع سقف تا کف دوخته شود، برای اینکه بتوانید مدل دار آن را نصب نمائید.
اگر فرض کنیم ارتفاع سقف تا کف محل مورد نظر شما 3متر میباشد باید ارتفاع پرده دکوری 380 سانتیمتر باشد.

شما باید گل میخ مورد نظر که برای جمع کردن دکوری استفاده میشود را در راستای ابتدای پرده از زمین حدود 140 سانتیمتر به سمت بالا علامت بزنید و گلمیخ را در آنجا نصب نمائید.
نصب پرده با شرابه

حالا شما نیاز به یک عدد شرابه دارید (شرابه همان آویزی میباشد که پرده دکوری را با آن جمع میکنید و دارای یک منگوله زیبا و بزرگ میباشد.) یک طرف شرابه را درون گل میخ گذاشته بر روی زمین نشسته و از زمین حدود 70 سانتیمتر به بالا بیایید و پرده را به وسیله پنجهی دستتان چین دهید و درون شرابه انداخته و حالا آن طرف دیگر شرابه را درون گل میخ قرار دهید. و حالا شروع به شکم دار کردن دکور و منظم کردنِ آن نمائید.
روش چین دادن پرده های چین خور

چین دادن پرده یکی از قسمت های قدیمی و خاطره انگیز در نصب پرده می باشد. پرده یا از سمت راست به سمت چپ جمع می شود و یا بالعکس.
ابتدا در هر دو طرف نوار پرده اگر دو نخ است هر دو نخ؛ اگر سه نخ است هر سه نخ؛ و اگر چهار نخ است که معمولا اکثر نوار پرده ها 4نخ هستند هر چهار نخ را با هم و به هم گر بزنید به طوریکه دیگر نتوانند از دخال شیارهای نوار پرده خارج شوند. زمانیکه هر دوطرف را گره زدید گفتیم پرده یا به راست جمع می شود و یا به چپ.
به همان سمتی که جمع می شود آن قسمت را روی یک دستگیره درب بیاندازید. (یعنی باید درمقابل پرده قرار بگیرید نوار پرده به سمت پنجره باشد) و شروع به چین دادن کنید. وقتی که کل پرده را چین دادید حال متر را بردارید و ببینید اندازه چین خورده با اندازه مورد نظرتان یکی است یا خیر. اگر نیست آن را کم یا زیاد نمائید.
نصب سرب پرده
سرب پرده حتما باید از جنس سرب و سنگین باشد. تا باعث افتِ پرده و زیبایی آن شود اندازهی سرب به اندازهی پارچهای که خریداری نمودهاید باید باشد.

ما در دکوپرده نیز سعی میکنیم از سربهای سنگین و مرغوب برای بهتر جلوه دادن پرده استفاده کنیم.
سرب را از قسمت پاکتی پایین پرده داخل آن میریزید و البته حتما اول و آخر آن را با فندک بسوزانید و ببندید تا از بیرون ریختن ساچمههای سرب جلوگیری نمایید. زمانیکه سرب را داخل پرده ریختید میتوانید اول و آخر آن را به پرده سوزن بزنید.
و در آخر میتوانید با سوزن تهگِرد یا دستگاه تگ زن تفنگی اگر پرده چینخور است تقریبا هر 20سانتیمتر پرده را لول کرده و سوزن بزنید و یا اگر پلیسه شده است دقیقا در راستای پلیسهی بالا در قسمت پایین نیز پیلهها را تشکیل داده و سوزن و یا تگ بزنید.
← پیشنهاد:
حتما در زمان شستشو تمامی سوزنها یا تگها را درآورده و سُرب را از پرده خارج کنید. به هیچ عنوان با سرب پرده را نشورید زیرا ممکن است باعث زنگ زدگی و زرد شدن پرده شود. و حتما دقت فرمائید که هیچ سوزنی بر روی پرده نمانده باشد زیرا باعث پاره شدن پرده در جریان شستشو می شود.
در دنیای دکوراسیون؛ طراحی، تهیه و تولید لوازم اولیه قسمتی از کار می باشد. اما یکی از قسمت های مهم در شاخه پرده؛ نصب پرده است.
نصب پرده باید بسیار با ظرافت و دقت انجام شود تا خروجی کار مورد پسند طراح و صد البته کارفرمای محترم واقع شود.
نصاب پرده باید واقعا در این زمینه متخصص باشد، پارچه ها را خوب بشناسد، ریل ها را خوب از هم تمیز دهد. انواع مدل ها را بشناسد و در کل باید در این رشته همه کاره یا به قول معروف آچار فراسنه باشد. تا در زمان نصب مشکلاتی که پیش می آید را بتواند حل کند.
- مثلا بتواند راه حلی برای سستی دیوار و سقف پیدا کند.
- اصول ترازبندی پرده و پنجره را بداند.
- اصول تنظیم والان های پیچیده را بداند.
- توانایی تعمیر ریل های برقی و پیچیده را تا حد ممکن که بتوان در محل انجام داد را داشته باشد.
- در نصب پرده باید حتما به وزن پرده ها توجه کرد و در زمان نصب باید آنها را براساس وزنشان به دیوار یا سقف متصل کرد.
- مثلا در سقف های کاذب باید از رولپلاک های مخصوص مانند پروانه ای و رولپلاک های پلاستیکی مخصوص سقف کاذب استفاده کرد تا از سقوط پرده جلوگیری شود.
- در نصب پرده های پانچی با عرض بالای دو متر حتما باید پرده را دوتکه دوخت تا قابل استفاده از 3 عدد پایه برای نگهداری ریل باشد.
عملیات نصب، در دکوپرده قطعا با حساسیت بالا توسط نیروهای متخصص در این حوزه انجام می شود.
متخصصین ما، آموزش دیده و بسیار با تجربه و آشنا به تمامی مدل ها و طرح ها از دوخت تا نصب می باشند.
نصب انواع پرده:
- نصب والان
- نصب دکوری
- نصب رومن
- نصب پرنسسی
- نصب شید و زبرا
- نصب ریل برقی
- نصب کتیبه و قاب چوبی
- ریلهای اتومات
- و…